ПРЕДСЕДНИК СУДА

 

             Одлуком Народне скупштине Републике Србије од 25.11.2014.године објављене у Служеном Гласнику РС број  128 од 26.11.2014.године за председника Основног суда у Шиду изабрана је судија Љубица Петрић. На свечаној седници свих судија одржаној дана 28.11.2014.године именована је ступила на функцију председника суда.

 

         Председник суда руководи судском управом и стара се о уредном и благовременом обављању послова у суду.

 

          У случају спречености или одсутности, председника суда замењују заменик председника, који је одређен Годишњим распоредом послова. Заменик председника суда је судија Невенка Смајић.

          Заменику председника суда поред општих послова, поверавају се посебне обавезе, овлашћења и одговорности и то:

·                     Доношење и потписивање аката судске управе у његовом одсуству ако нису у искључивој-непреносивој надлежности председника суда , за послове који се односе на надзор над газдовањем зградом Основног суда у Шиду, поступање по притужбама и захтевима за изузеће и искључење судија у његовом одсуству, за поступање по захтевима за давање информација у складу са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја, за спровођење и праћење Програма решавања старих предмета.

 

             Поједине послове судске управе председник може поверити председницима одељења или другим судијама. Председник суда не може никоме поверити послове: по основу рада, утврђивања годишњег распореда послова, одлучивања о правима из радног односа судског особља у случају кад је то законом одређено,  као и о удаљењу судија и судија поротника са дужности